שיטת תט"ה נותנת מענה לצרכים מגוונים של ילדים בעלי מאפיינים כגון ערך ודימוי עצמי נמוכים,חרדתיים, עם קשיים חברתיים, המתקשים עם ויסות חושי, הפרעות קשב וריכוז ועוד.
השיטה מבוססת ניסיון מעשי של עשור באימון ילדים באופן פרטני ובקבוצות, כלים פסיכולוגיים בגישת הCBT ופסיכולגית ספורט וגישת הטיפול באמצעות טבע והרפתקה.
התכנית נשענת על שלוש יסודות חוויתיים: תנועה, טבע והרפתקה עליהם נרחיב בהמשך.
יסודות טבעיים, קדמוניים, שהיו נחלת הכלל והכתיבו את אורח החיים של כל בני האדם לפני "עידן הקדמה".
יסודות אלה הם חלק "מהחומרה" איתה בני אדם נולדים, ולכן השיטה בוחרת בהם כדי לכתוב את "התוכנה", כלומר, לעבוד עם ובאמצעות היסודות הללו כדי לפתח ילדים בריאים ,סתגלנים ובעלי חוסן פנימי, לצד טיפול נקודתי בצרכיו של כל ילד וילד ומשפחתו.
לפעילות יש מאפיינים טיפוליים אם כי התכנית מכוונת ללמד לתרגל ולפתח מיומנויות וכישורי חיים ,אישיים ובינאישיים. הגישה מדגישה לימוד דרך חוויה אישית ומשותפת עם המדריך, על פני "הגישות הקלאסיות" לדוגמא שעושות זאת באמצעות שיח בלבד.
גישת תט"ה הובילה כבר מאות ילדים ונערים, וממשיכה להוביל אותם לשיפור פיזי ומנטלי ונותנת להם מענה לאתגרים וקשיים אישיים כגון ערך ודימוי עצמי נמוכים, התמודדות עם חרדות, הימנעויות, בעיות ויסות חושי, הפרעות קשב וריכוז ועוד.
סוד ההצלחה שלה טמון בכך שהיא דוברת את שפת הילדים, שפתם כפי שהטבע והבריאה בחרו, ולכן היא מאפשרת לכל ילד להתחבר מהמקום המתאים לו יותר וכך ולהפנים את התכנים, לפתח מודעות עצמית, להשתפר ולהתפתח פיזית ומנטלית.
אני מאמין ,הגישה - למידה באמצעות חוויה.
למידה מתוך התנסות הינה למידה אקטיבית. היא מורכבת מההתנסות עצמה ועיבודה.
חוויה מייצרת רגש ולזיכרון שלנו יש מרכיב רגשי. הרעיון הוא להתחבר למנגנון הזה על מנת ללמד ילדים על עולמם הפנימי: הרגשי, הקוגניטיבי וההתנהגותי.
משותפת לילדים ולנו, המלווים שלהם, כך יש לנו את היכולת לחזות במו עיננו בדפוסים, בקשיים ובאתגרים האישיים של כל ילד וילד וכן, בדרכי ההתמודדות שלהם ולהתערב בהתאם בצורה יעילה ומותאמת לילד.
מטרות התהליך
מטרת העל של התהליך היא על פיתוח והקניית מיומנויות וכישורים אישיים לילדים ונוער. מיומנויות הבונות ערך עצמי, תחושת מסוגלות, מודעות עצמית (לעולם הפנימי), יכולת ויסות רגשי, התמודדות עם תסכול, העלאת המודעות לסביבה, פיתוח כישורים חברתיים ועוד.
היא משיגה את מטרותיה בעבודה פרטנית או בקבוצות קטנות.
בעבודה פרטנית הדגש הוא פיתוח הפרט ויכולותיו האישיות.
בעבודה קבוצתית הדגש הוא פיתוח הפרט כחלק מקבוצה. הדגש יהיה על יכולות חברתיות, מיומנויות תקשורת, מנהיגות, קבלת האחר ועוד.
והכל מתוך חוויה המבוססת תנועה, משחק, פעילות גופנית, שהיה בטבע ופעילות אתגרית בטוחה ומבוקרת.
הפעילות מתקיימת במרחב הפתוח במתכונת של אחד על אחד או בקבוצה. שלושת יסודות מכתיבים את אופי הפעילות והם תנועה, טבע והרפתקה.
השיטה רותמת את כוחה של תנועה ,פעילות גופנית ומשחק ומשתמשת בהם כדי לייצר ולהאיץ את הלמידה. תנועה ומשחק הם חלק משפה אוניברסלית, חוצת מינים, גילאים ותרבויות, והיא מייצרת את המתווך בין הילד, המלווה ותוכן התהליך. יסוד התנועה הוא דרך מוחשית, מיידית, מזמינה וקלה לעיכול עבור הילד, המייצרת את חווית הלמידה. התכנית שמה דגש לייצר תחושת מסוגלות פיזית, מגוונת ופונקציונלית בשביל הילד. יכולות שיעצימו אותו, יתנו לו ביטחון בגופו ויעזרו לו לסמוך על עצמו ועל יכולתיו הפיזיות. מיומנויות כגון הליכה/ריצה, זריקה ותפיסת כדור, תלייה, טיפוס נסיעה על סקייטבורד ועוד הן חלק ממגוון היכולות שהתכנית מכוונת לחזק בילד. מעבר לכך, פעילות גופנית לסוגיה, הוכחה מחקרית כמועילה במבים פסיכולוגיים מגוונים, לדוגמא, לשיפור מצב הרוח ואיזונו, להקלה בסימפטומים של חרדה ודכאון, שיפור יכולת מיקוד קשב ועוד.
לטבע יש השפעה תרפיוטית מוכחת.
ביולוגית, אנחנו וילדינו, זהים לבני האדם שחיו לפני אלפי ועשרות אלפי שנים. החיבור שלנו כבני אדם לטבע, לכוחות המרפאים והמעצימים שלו, אבד. חיינו סובבים סביב נוחות ואי מאמץ. השיטה שואפת להחזיר את הילדים למקורות ולחבר אותם חזרה לכוחות הטבעיים החזקים המצויים בטבע. היא עושה שימוש בסביבה הטבעית המאתגרת על מנת להעצים ילדים, לווסת את מצב רוחם ואת עולמם הרגשי ולאפשר להם חיבור לסביבה שתמיד מצוייה שם עבורם, ויכולה להועיל להם.
השיטה חושפת ילדים לפעילות בעלת אופי אתגרי ובעלת סיכון מבוקר.
הפעילות משתמשת ביסוד ההרפתקה כדי לאתגר את הילדים, פיזית ומנטלית. היא דוחפת אותם לגלות יכולות וכוחות שהם לא משתמשים בהם בשגרה היומית שלהם. בהרפתקה טובה יש מרכיב של אי וודאות, היא דורשת גמישות, יכולות אלתור, מציאת פתרונות ועוד. מיומנויות כה חשובות לילדים של היום שהכל זמין נגיש ומיידי עבורם.
קהל יעד
בנים ובנות בני 5-18.
- ילדים עם קשיים ואתגרים אישיים כגון: דימוי וערך עצמי נמוך, קושי חברתי, הפרעת קשב וריכוז, קושי בויסות חושי ורגשי.
- ילדים על הרצף בתפקוד גבוה.
- ספורטאים צעירים – אימון מנטלי מקדים (לפני גיל 12-13, גיל ההתמחות)
ילדים המשחקים באופן קבוע ואף במסגרת הישגית באיזשהו ענף ספורט והם חווים קשיים בתוך המסגרת הזו. ילדים הצריכים מסגרת שתעצים אותם, תתן להם תחושת מסוגלות להתמודד בענף שלהם ועוד כישורי חיים שיועילו להם בעולמם ספורטיבי והאישי.